Skip links
Explore
Drag

Често допускани грешки при организиране на сватба

Всяка сватба е нещо специално и уникално, всяка булка иска да бъде като принцесата от приказките или просто да се почувства специална. Но както много често в живота, не всичко върви гладко. Има грешки, които се допускат от младоженците, поради една или друга причина. Организирането на перфектна сватба е огромно предизвикателство, което крие много непредвидени ситуации и грешки.

Ето най-често срещаните грешки и как да ги избегнем при организиране на сватбено тържество:

Наемане на приятел или роднина вместо професионалист

Може би в началото да ви се струва, че сватбената организация е лесна работа, но в последствие има риск да се окажете в неблагоприятна позиция. Този ден е за Вас и Вие трябва да се чувствате добре, да се концентрирате върху емоцията и неповторимите моменти, а не върху подредбата на масите, храната, музиката, декорацията и т.н.

Вашия най-добър приятел може да е с невероятна музикална колекция, да прави чудесни плейлисти, но това не означава, че ще бъде страхотен DJ за Вашата сватба.

Може ваша приятелка да е невероятна в кухнята вкъщи, но това не означава, че ще се справи с предизвикателството да нахрани всички гости.

Може да продължим с подобни примери доста дълго, но идеята е дори и при ограничен бюджет  да наемете професионалисти с опит, за да си спестите нерви и притеснения.

Избор на дата

Сватбата е Вашия ден. Това е Вашия празник, който искате да споделите с най-близките си хора, но нека не забравяме, че в този ден Вие ще бъдете най-натоварени.

Най-често срещаната грешка, от почти всички младоженци, е запазването на дата в ритуалната зала, а след това да започне търсенето на свободен ресторант.

Преди всичко трябва да знаете, че най-добре е да планирате сватбата си поне десет месеца по-рано, а защо не година. Като задължително първо трябва да се проверят свободните дати и часове в църква, ресторант и граждански брак преди да се резервират поотделно.

Изпращане на поканите твърде рано

100% искате да съобщите на всички близки и приятели вестта за предстоящата сватба, но не се изкушавайте да изпращате покани преди да сте направили организацията за сключването на граждански брак и венчавка. Ако не сте сигурни за някой от часовете по-добре изчакайте, за да не си създавате допълнителна работа. Ако преобладаващата част от гостите живеят в България, поканите могат да бъдат изпратени 3-4 месеца преди събитието.

Списък с гости

Всяка сватба има противоречия относно списъка с гости. Като правило, младоженците искат най-близките си приятели, роднини и познати да споделят този ден с тях.

При съставяне на този списък, приемете от самото начало, че 85% от хората ще отговорят с „да“ и съответно се съобразете с тази бройка, когато избирате сватбената локация.

Добър подход е да направите А списък и Б списък с гости.  Първият включва гости, които задължително искате да поканите. В случай, че получите по-голям брой откази от очакваното може да поканите още гости (от Б списъка).

Това е вашия ден! Едва ли ще ви бъде приятно в деня на вашата сватба да видите непознати хора.

Пропускане на видео оператора

Разбира се, че без фотограф не може, но видео оператора не е нещо което искате да пропуснете. Сватбеното видео, ще Ви връща към този неповторим ден безброй много пъти. Ще чуете гласовете си, докато произнасяте обетите си, ще Ви припомни първата целувка, първия танц, ще Ви разсмее и разчувства. Наемайки професионален видео оператор, който да документира Вашата сватба, Вие ще си гарантирате възможността да преживеете онези специални моменти, които може да пропуснете в суматохата на сватбения ден, като реакциите на баби и дядовци, които ще останат съхранени за цял живот.

Избор на меню

Нормално е да се изпадне в паника, когато трябва да се избере менюто за сватбеното тържество. От една страна, сватбеното меню трябва да задоволи прищявките на всички гости – вегетарианци, месоядни, вегани и други. От друга – трябва да е достатъчно изискано като за специален повод. От трета – финансовата част също не е без значение.

Помислите за меню, в което ястията да не са прекалено трудни за гостите, като например цял омар. Да, омара е изключително вкусен, но ако решите да го включите в сватбеното меню, то ще създадете големи главоболия на Вашите гости, когато трябва да го отворят, защото рискуват да изцапат дрехите си. Идеята е да помислите не само за предпочитанията си, но и дали ястията от менюто са подходящи за контекста.

Препоръчваме Ви да се свържете със заведението в което ще празнувате или с кетъринг компания, която да Ви помогне с избора за храна.

Сватба на открито

Природа, свеж въздух, страхотни снимки, сватбата на открито звучи чудесно. Но не може да предвидим времето. Затова е хубаво да се помисли за план Б, в случай, че времето не е такова каквото ви се иска. Възможно е да е прекалено топло, или пък да завали, затова шатри и чадъри са идеален вариант за спасяване на ситуацията.

При избор на място уточнете предварително всички тези детайли, защото в противен случай може да бъдете неприятно изненадани.

Пробният грим и прическа преди сватбения ден

Пробният грим и прическата се правят в рамките на 2-3 седмици преди уреченото събитие. Една от причините е, че различните сезони косата и тенът на лицето изглеждат по различни и това може да Ви подведе при избора на грим и прическа. Изберете Вашите предпочитания най-рано 3 седмици преди деня. Уверете се, че нямате алергии или дразнения от дадените продукти, за да бъде Вашият сватбен ден изпълнен само с прекрасни емоции и положителни моменти.

Взимате всичко твърде на сериозно

Ако стриктно наблюдавате всеки елемент от сватбата, следите всяка минутка, контролирате всяко действие, то това може само да ви донесе напрежение и тревога. На Вашия сватбен ден, Вие трябва да се наслаждавате на всеки момент с цялото си същество. На този ден заобиколени от близки и приятели, трябва да се почувствате специални, защото този ден е специален и е само за Вас.

Решението тук е просто, потърсете сватбен координатор, оставете грижите и притесненията на професионалистите, а Вие просто се забавлявайте.

Истинската магия на всяко голямо събитие е в доброто планиране и организация!

В заключение ще Ви посъветваме да потърсете професионалисти за да Ви помогнат с организацията, декорацията, музикалното и светлинно оформление на Вашата сватба. Доверете се на хората, които се занимават професионално с водене на събития. Не се натоварвайте излишно, помнете това е Вашия ден и се забавлявайте.

Пожелаваме ви незабравима и щастливата сватба!

Оставете коментар

Call Now Button